2017年7月18日火曜日

Backpacker ke Surabaya - Yogjakarta - Jakarta, Indonesia

Percutian Ke Surabaya - Yogjakarta - Jakarta (Negara Indonesia)

Tarikh : 11 Hingga 16 Julai 2017
See the source image
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
11/07/2017 (Hari Pertama)

AirAsia X dari Kuala Lumpur - Surabayahttps://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com 


Dengan penerbangan AirAsia X Indonesia (XT8298) dari Kuala Lumpur ke Surabaya yang mengambil masa lebih kurang 3 jam. Suasana di dalam pesawat ini penuh dan dipenuhi oleh penumpang Indonesia.


Tibanya di Juanda International Airport (T2), Surabaya, kedatangan kami disambut oleh 4 orang rakan serta penganjur perjalanan kami.
 Oh ya.. untuk pengetahuan di sini dikongsikan sedikit maklumat berkaitan tiket penerbangan serta kos perjalanan / pakej:-


Tiket Penerbangan:

A). Kuala Lumpur - Surabaya = RM 50.92 (termasuk makan)
b). Jakarta - Kuala Lumpur = RM 109.20 (termasuk makan)

Pakej Perjalanan:

( Surabaya / Gunung Bromo / Kawah Ijen / Arabica Guest House / Blue Fire / Malang / Train Station Malang / Transportation )
= RM 450.00


Ok selesai infomarsi di atas...kita sambung balik coretan perjalanan ini k..Dari Juanda International Airport, Surabaya lebih kurang 2100 malam kami menaiki van yang dibekalkan dengan wifi menuju ke Bromo. Perjalanan mengambil masa 4 jam ke destinasi. Singgah untuk makan malam di Surabaya Street. Hanya makan nasi berlaukkan yang ringan2x kerana makanan di sini rasanya agak pedas dan bagi aku tidak sesuai sekali ditakuti akan sakit perut weiiii...
Makan di Surabaya Street

https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com 12/07/2017 (Hari Kedua)


Lebih kurang jam 0130 pagi, kami singgah untuk berehat selama satu jam di kaki Gunung Bromo, tukar pakaian, cuci muka dll. 


Pada jam 0300 pagi,...bersiap sedia untuk pendakian.Untuk menuju ke puncak, dengan menggunakan 4w Jeep siap sedia untuk membawa kami.

 
Bromo


Selepas melihat matahari timbul, selesai bergambar, Perjalanan diteruskan menuju ke Bromo Crater Via Love Hill. Pemandangan amat menarik sekali. Kami diberi masa untuk membuat pendakian selama satu jam. Pilihan pendakian di sini sama ada mendaki sendiri dengan berjalan kaki ataupun membuat sewaan ke atas kuda dengan kadar IDR 140,000 sehala. Aku mengambil keputusan berjalan kaki menuju ke pintu gerbang sebelum mendaki tangga untuk menuju ke puncak Love Hill, Bromo Crater.Puncak Bromo
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com Sebelum Check In di Arabica Guest House yang amat memenatkan perjalanan hari ini di samping sebenarnya lebih kurang 2 hari kami tidak mandi, sempat singgah di Hotspring berdekatan dengan Arabica Guest House. Masuk dan mandi di sini hanya dengan pembelian minuman kita boleh mandi. Keadaan kolam air panas di sini tidak la sehebat yang pernah aku rasai seperti 'Merarap Hotspring', Bahagian Limbang, Daerah Lawas yang begitu menarik sekali. 

Menuju ke Hotspring 

https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com Di sini Hotspring nya sekadar terdapatnya 3 kolam air panas.
Selepas itu, kami meneruskan perjalanan kami ke Arabica Guest House. Lebih kurang jam 2000 malam, kami check in di Guest House ini. Sesampainya kami, terdapat ramai pelancong daripada Negara Eutopia yang sedang makan malam. Lebih kurang pesertanya 3 buah van. Selesai mendapatkan kunci bilik masing2x kami terus memesan makanan malam sebelum berehat di bilik. Di Arabica Guest House, makan secara hiding dan dikenakan IDR 65,000/orang (Menu - Telor Dadar, Wing Ayam Goreng, Sup Sayur, Bihun Goreng, Nasi Putih dan Minuman Juice Strawberry).
Pada Jam 0100 pagi, kami diminta untuk check out dan akan meneruskan perjalanan ke Kawah Ijen, untuk mendakki dan melihat Blue Fire.

Arabica Guest Househttps://www.jacknjillscute.blogspot.com/

www.jacknjillscute.com 
13/07/2017 (Hari Ketiga)


Seawal jam 0100 pagi, kami bergerak ke Kawah Ijen untuk menikmati pemandangan Blue Fire. Untuk makluman, Kawah Ijen (Blue Fire) adalah di antara dua kawasan Blue Fire yang hanya ada di dunia. Beruntung Negara Indonesia mempunyai lokasi tarikkan dunia ini.

Kawah Ijen

https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com Perjalanan kami agak rumit hari ini, kerana hujan yang agak lebat menyukarkan pendakian. Menggunakan baju hujan yang boleh dibeli semasa menuruni van IDR 15,000 lebih kurang RM 5.00. Pendakian dimulakan pada jam 0300 pagi. Sungguh ramai pendaki.


Pendakian ini adalah mengambil masa selama 3 jam untuk naik dan turun 3 jam. Melalui jalan rata lebih kurang 3 km, diikuti pendakian 90 darjah selama 3 km dan seterusnya jalan becak. 


Kami turut merasai dan melihat sendiri Keindahan Blue Fire, Kawah Ijen serta pemandangan matahari terbit.
Taman Wisata Alam Kawah Ijen
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com 


Perjalanan diteruskan pada jam 0800 pagi, bergerak untuk menuju ke Malang. Difahamkan perjalanan akan mengambil masa sekitar 8 jam.
Kami sempat singgah berhenti rehat sambil bergambar dihentian memandangkan pemandangan gunung Bromo yang menarik.


Tibanya di Stesen Keretapi Malang lebih kurang jam 1930 malam selepas makan malam di 'Bakso Restaurant' yang agak Famous. Kawan ku turut merasai nikmat minuman ..aku x ingat apa namanya sekadar perkongsian minuman ini mengandungi ( telor, herba, madu, mahjum dll) untuk meningkatkan tenaga katanya. 


Dengan menaikki Keretapi dari Stesen Malang menuju ke Yogjakarta dengan harga Tiket IDR 175,000. Jarak dan masa perjalanan adalah 8 jam menggunakan "Malioboro Express".


Gunung Malang View

Malang


https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com 14/07/2017 (Hari Keempat)


Lebih kurang jam 0335 pagi, kami tiba di Yogjakarta Tugu Station. Masih awal rasanya, aku bergegas untuk mencari tiket keretapi untuk meneruskan perjalanan ke Jakarta.
Emmmm....Tiket habis kerana difahamkan cuti bagi Negara Indonesia akan berakhir pada hujung minggu ini maka semua tiket perjalanan menerusi keretapi penuh.


Aku terus memesan perkhidmatan Go-Jek /motosikal ala...Grab car untuk menggunakan mode perjalanan menggunakan bas. Dari Yogjakarta Tugu Station - Terminal Bus Biasa Yogjakarta. Lebih kurang jam 0400 pagi, aku ditemani oleh pemandu Go-Jek mencari tiket bas untuk meneruskan perjalananku. Alhamdulillah aku dapat meneruskan perjalanan ku menggunakan bas dari Yogja - Jakarta. 


Aku memilih untuk membeli tiket pada jam 1300 petang berikutan jimat bagi penginapan di hotel serta sesampainya di Jakarta kelak pada waktu pagi pada 15/07/2017.
15/07/2017 (Hari Kelima)Dengan menggunakan bas dari Yogjakarta - Jakarta mengambil masa lebih kurang 16 jam perjalanan. 


Di Jakarta aku sempat ronda2x melihat Taman Indah Mini Indonesia selain itu sempat posing di Salah satu Masjid Berdekatan Hotel aku serta ke Museum Indonesia, Jakarta. Aku menginap di Hotel Ilham Dua tidak jauh dari Kemayoran Damri Station Bis.

Great Indonesia , Restaurant, Di Jakarta Airport
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com 16/07/2017 (Hari Keenam)

Mode perjalanan balik adalah melalui Soerkarno Hatta International Airport, Jakarta - Kuala Lumpur. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam 50 minit. Tidaklah jauh jika dibandingkan dengan KL - Surabaya. 


Dari Kemayoran Bis Terminal Damri, aku menaikki Bus Damri (Bandara) khas menuju ke sana dengan kos IDR 40,000 sehala. Souvenirs dari Soekarno-Hatta International Airport
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com Alhamdulillah coretan perjalanan ku untuk kali ini tamat setakat ini sahaja.

Kita akan bertemu lagi pada coretan seterusnya iaitu trip perjalanan ku ke Pattaya dan Bangkok (Thailand) pada 02  hingga 08 Ogos 2017 nanti.

Setia Menanti..Bye..https://www.jacknjillscute.blogspot.com/


www.jacknjillscute.com 1 件のコメント:

  1. https://www.jacknjillscute.com/2017/07/percutian-negara-indonesia-surabaya.html

    返信削除

Featured post

Liburkan Diri Dengan Bersukan Malam Hari

   https://youtu.be/lV1IPdR5Ryw?si=ZS1z17WxKYloHoK9 >>>MORE VIDEO JUST CLICK AND WATCH HERE<<<