Wednesday, 15 April 2015

" Backpacker ke Phenom Penh Cambodia "




Cambodia



Lihat imej sumber
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com



Lihat imej sumber
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com


Royal Palace Phnom Penh Cambodia


Penerbangan AK 536 dari KLIA2 - Phnom Penh International AirPort Cambodia seawal jam 0645 am masa tempatan. Perjalanan mengambil masa 1 jam 30 minit. Lebih kurang 15 org pelancong yg lain Nya warga Cambodia. iras wajah Mereka seperti orang Melayu. Kulit wajah putih umpama kulit sendiri konon😊😊😊.



Phnom Penh Cambodia International Airport


Tiba Nya d Lapangan Terbang Phnom Penh acara seterusnya menukar wang MYR kpd KHR ...lebih kurang RM 400 utk belanja buah tangan ku tukarkan dahulu manakala USD 400 buat budget kecemasan. Dlm perkiraan lebih baik guna m/wang Reil berbanding USD menguntungkan menukar kpd mata wang mereka. Perjalanan dr AirPort ke Bandar Phnom Penh menaiki Tuk Tuk kos dalam USD 9. Minta terus hantar ke hotel. Menginap di Safari Hotel berdekatan Central Market. Difahamkan waktu ni Cambodia menyambut Tahun Baru selama 3 hari jd sunyi lah sikit bandar Nya. Hotel penginapan serendah USD 25 - 30 semalam semakin lama menginap makin murah la ckit kos penginapan. Selesai check in dgn kos penginapan USD 60 utk 3 malam, terus bergerak ke Central Market. Membeli Selendang utk mama USD 10 dan Fridge Magnet buat kenangan 10 nos keseluruhan harga lebih kurang Reil 40000.


Central Market

Dlm memilih cenderamata seorang akak pitam betul2x depan pintu masuk Central Market. Ramai la yg tolong. Lepas membeli souvenir beserta buah Longan aku terus balik ke hotel. Sebelah mlm Nya bergerak ke night Market termasuk pusing2x d bandar melihat suasana mlm. Menyusuri sungai dan juga Royal Palace tetapi jam sudah terlalu lewat bagi di Phnom Penh sambil melintasi restoran Muslim hanya sebuah jer berdekatan... Yg laen ada daging Khinzir panggangπŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜‚ Dengan menaiki Tuk Tuk 30000 dikenakan.. Mahal tue.
Di cafe Hotel aku minicab Coffee Cambodia dengan harga USD 1😍😍😍 Done utk hari pertama...


Hari keduanya iaitu 150415 seawal jam 0800 pagi menaiki City Tour Hop In-Hop Off Phnom Penh Sightseing bus dgn harga USD 15 menuju kedua destinasi iaitu;


1). Genocide Museum 

2). The Killing Fields. 

Perjalanan ke Genocide Museum jika hari biasa lebih kurang 45 min. Berikutan Negara Cambodia bercuti selama 3 hari maka keadaan lalulintas amat baik dan masa perjalananku dipendekkan. Perjalanan hanya ambil masa 30 min. Difahamkan oleh pemandu pelancong aku saja yg akan berada di dlm bus mereka as tetamu VVIP...😍😍😍


Sesampai di Genocide Museum, bayaran masuk USD 3. Dibekalkan peta pandu arah yg mana terdpt 4 blok bangunan yg rata2nya suram dan sunyi. Pelawat tidak dibenarkan membuat bising dan perlu menghormati roh katanya.


Blok pertama menceritakan suasana bilik, peralatan serta keadaan sebenar mangsa.. Sejarah yg terjd amat menyedihkan. Ketiga2x tingkat habis ku lawati. Blok bangunan kedua  menceritakan mengenai teknik mangsa dikenakan tindakan sama ada ditanam hidup2x, dipotong anggota bdn, sembelih dan sebagainya. Blok yg ketiga.. Lebih menyayat hati menceritakan dan mengambarkan semua gambar mangsa.



Gambar Mangsa


Termasuk kanak2x.Tingkat atasnya menceritakan bilik tahanan yang dipagari pagar berduri. Dgn keadaan bilik yg kecil dan hanya satu lubang khas utk memberi mknan saya rasa. Masih terasa ada roh yang berada d bilik. Bermcm2x struktur bilik tahanan diperlihatkan dan masih dijaga rapi.Blok yang keempat bersemadinya tengkorak beribu2x mangsa dan wujudnya makam mereka dan tempat sembahyang di sini.dibilik atas bangunan ini terdpt Nya tayangan video sepatutnya. Tetapi kerugian besar pada hari ini bilik tersebut dlm proses penambahbaikan 😁😁😁. Selesai melawat ke 4 blok bangunan tersebut, singgah sebentar d laman tengah utk mengambil pic kenangan. Taman yg indah ditumbuhi pokok yang amat cantik menambahkan berapa kesengsaraan yg dirasai oleh mangsa dahulu. Patut juga la kawasan ini suram dengan kisah misteri yg belum terungkai. Berdekatan taman tersebut terdpt 14 buah kubur yg dijaga rapi. Difahamkan (selepas bertanya kpd pemandu pelancong yg mana kubur tersebut adalah kubur bg mangsa 14 org yg terakhir d jumpai)...



Kubur 14 Orang Mangsa Yang Treachery


😑😭😭Selesai 1 1/2 jam bergerak ke destinasi pinggir bandar iaitu;


2). The Killing Fields. 


Perjlnan ke destinasi lebih kurang 1 jam dengan Jln yg berdebu.. Sempat jengok ramai backpacker Mat Salleh menaiki Tuk Tuk terkena debu.. Jln yg terok sekejap bertar malahan berlopak2x..πŸ˜πŸ˜πŸ˜†Nasib aku study awal ambil pakej ni murah dah berbaloi.. Sesampainya ke destinasi yg tersergam indah dgn byran masuk USD 3 + perkhidmatan Audio Tour Versi Melayu dikenakan USD 3 keseluruhan kos masuk USD 6.. Maaf di sini tiada perkhidmatan jurucakap tue yg pelawat dikenakan menggunakan Audio Tour 😊😊😊


Menggunakan peta yang diberikan terdpt 20 check point yg mesti dilawati. Bermcm cerita dan sejarah perlu diamati dan terasa bahang kesedihan. Ramai pelawat terutama dari Negara Barat waktu ni. Terdpt kubur, tulang mangsa, rambut, pakaian dan bermcm2x lagi dilokasi kedua ini. Di check point ke 15 menceritakan wanita ditanam hidup2x kebanyakannya. Ada yg dikelar dan dibunuh dengan sengaja dan ditanam pads satu pokok YG dins makan Killing Tree.. Selain itu Paling menyedihkan kanak2x dibunuh di hadapan ibunya pd pokok ini juga. Beribu2x nyawa telah terkorban pd pokok ini. Sedih amat😫😫😫 ramai yg menangis pada masa kini walaupun hanya mendengar dr Audio Tour cerita sedih ini...di sini ditempatkan pondok Kecil agar roh mereka senantiasa aman. Pakaian, tulang, Gigi masih wujud di pohon pokok tersebut. Dahan pokok yg subur menandakan byknya zat yg bersemadi di tanah pokok tersebut 😎 di check point ke 19 pula, terdptnya bangunan tinggi yg menempatkan beribu2x tengkorak, tulang serta alatan yg digunakan utk membunuh, menanam mangsa.. Agak menakutkanπŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’ selesai menerokai kesemua 20 check point sempatla saya berselfie dan diteruskan membeli souvenir kenang2an utk dibawa pulang. Perjalanan balik ke bandaraya Phnom Penh amat meletihkan dengan cuaca suhu 40 CC..


Struktur Blok Bangunan Genocide Museum



Memohon utk diturunkan di National Museum of Cambodia..



3). Bayaran masuk USD 5. Struktur bangunan yg memang cantik ukiran yg melambangkan negara mereka yg unik memang mengagumkan. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚nak diceritakan di sini memang menarik Al maklum tempat menyimpan khazanah negara x perlu la diceritakan sangat. Byk patung dgn pelbagai ukiran dan lukisan. Beberapa yg mmg membanggakan berkaitan seorang Mat Salleh melukis gambar patung seakan realiti memang mengagumkan aku.

                                    Lihat imej sumber


Selanjutnya berkaitan souvenir yg aku beli di Hanoi rupanya amat berharga ... Alhamdulillah brg tersebut bernilai bg kedua2x negara dan akan ku simpan 😘 rugi la kawan x beli aritu.. Harga lebih kurang rm150 sahaja.


Tembaga Souvenir Berharga


4). Royal Palace Cambodia lokasi ke empat ku😍😍😍 menarik dengan struktur keemasan pada reka bentuk yg mengagumkan. bayaran masuk USD 6.


Royal Palace


5). Lokasi kelima ku adalah Riverfront. 



Royal Palace Padang


Berdekatan dgn Royal Palace dan National Museum pasti mempersonakan kerana ramai
pelancong di sini. Deretan bangunan sesiapa yg kaki lepak boleh la lepakin d sini kerana lokasi yg menarik dan juga cuci mata uolsss😊😊😊 Mat Salleh x berbaju pun ada al maklum cuaca sekitar 40 cc menyebabkan ramai yg buka baju😝  dan lokasi ini la tempatnya mengisi perut.



Riverfront 


Hanya terdapat 1 restoran Muslim halal bernama THE Long House Indian Restourant (aku oder Briyani Chicken, Lemon Ice, Roti Nan Tapau harga USD 20) berbaloi la dah 3 Hargi tak makan nasiπŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜… selepas selesai mengisi perutπŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜› bergerak ke Riverfront berjln2x Serta melihat keindahan ciptaan Tuhan. Bermain bersama burung di Padang Royal Palace dan adanya bukti bergambar buat kenangan πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚. Selesai bersiar2x di Padang, Aku terus menaiki Tuk Tuk dengan bayaran USD 2 Utk balek ke Hotel Penginapan. Done utk Hari Ke2 ku😊😊😊😍😍😍



Lihat imej sumber
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
www.jacknjillscute.com



Cambodia Airlines






 
 Artikel berkaitan travel secara solo banyak lagi lokasi menarik yang dikongsikan dalam blog saya. Hanya CLICK LINK di bawah ini untuk mendapatkan maklumat serta itinery beberapa lokasi yang saya kongsikan.

Terima kasih di atas pembacaan tuan/puan.

CLICK LINK INI >>>










@ Jackie San

Monday, 13 April 2015

" Backpacker ke Yogjakarta, Jawa Tengah Indonesia "


See the source image
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/


YOGJAKARTA, JAWA TENGAH INDONESIA




Percutian ke destinasi bermula penerbangan AK 5203 dari Kuching - Kuala Lumpur transit 3 jam sebelum terbang semula ke Yogjakarta Indonesia dari Kuala Lumpur AK 348 dengan harga tiket promosi yg amat murah dan berbaloi menjadikan impian ke yogja tercapai.

Yogjakarta Airport

    Perancangan awal di lakukan dengan menyediakan wang rupiah termasuk Ringgit di bekalkan takut minat membeli menebal.😎 Sebetulnya ada lebihan wang Rupiah tahun lepas destinasi ke Pontianak Kalimantan Indonesia. 😊😊☺️


    Hari pertama 090415, balai perlepasan antarabangsa Klia2 sambil menunggu penerbangan sempat disapa oleh sorang kakak yg amat ramah dr jogja. Byk tips dan juga nasihat dr akak tue .,, dtg pula sapaan dr seorang rakyat kita kira adikla yg belajar di sekolah pondok d jogja.




Kawan Baru

😍Sesampai di AirPort Adisutjipto yogja, kawalan yg ketat termasuk terpaksa berbaris pjg kerana passport dan borang lawatan perlu diteliti dan barulah dicop oleh pihak imigresen. AirPort yogja kecil lebih kurang bangunan Nya mcm AirPort Kota Bahru Kelantan tetapi ramai sungguh😊 keluar dari balai ketibaan ramai la abg2x teksi mempelawa pakej ke destinasi, ingat pesanan akak dan adik semasa di bilik boarding td maka aku hanya mengambil bus dari AirPort ke kota yogja. Naik bus hanyalah Rp 3600. Dlm bus yg selesa amat membanggakan. Ramai jugak backpacker yg naik bus.


Lebih kurang 30 min perjalanan maka sampailah ke kota yogja memang meriah. Aku memilih utk mencari penginapan dahulu Al maklum dr awal dinihari sudah terbang hingga ke senja.


Unyil Hotel YogjakartaPerjalanan dr KL- yogja adalah 2 1/2 jam. Masa di yogja adalah satu jam lewat dr Malaysia.πŸ˜πŸ˜‡bilik penginapan ku berdekatan malioboro Mall yg berharga Rp 275000 smlm kira mahal la utk seorg backpacker. Kiranya aku mbil utk penginapan 2 mlm. Adanya sarapan pagi tp aku x makan pun bcoz lauk Nya ayam kampung, sayur, keropok dan nasi. Yg best nyer aku mkn hanyala sayur kosong bersama nasi.πŸ˜–πŸ˜–πŸ˜–πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜­kira bersyukurla. 
Menu Brekfaz di Unyil Hotel
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
 
 

Jln2x mlm pertama d kota yogja amat cantik ramai pelancong. D tepi kota terdapatnya beca dan juga kereta kuda yg berderet menunggu pelanggan. 😲😲😲pada 100415 aku hanya pusing2x di kota yogja, sempat melawat tugu yogja serta Sta. Keretapi Yogja yg tersergam indah tetapi x la sebesar KL Sentral. Cuaca yg panas tidak melemahkan semangat ku berjln kaki ke lokasi tersebut.😍😍😍





See the source image
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Yogjakarta Sta.
 
Yogjakarta Sta. Keretapi
Tugu Yogjakarta
110415 hari ke3 berada di kota yogja. Seawal jam 0800 page aku bergerak menaiki  kereta yg d tempah menuju ke Candi Borobudur😊😊😎 perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 1/2 jam dari Kota yogja ke Candi Borobudur. Bersama pakcik iaitu pemandu aku mmg peramah org Nya dengan pelbagai nasihat diberikan kpd aku.



Tempahan pakej ke 3 destinasi iaitu;



See the source image
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

1). candi Borobudur,
2). Merapi dan
3). candi Prambanan adalah Rp 400 k.


See the source image
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Utk destinasi pertama kos masuk termasuk parking kereta adalah Rp 400 k iaitu tiket utk 2 destinasi ( pelancong ) Borobudur dan Prambanan. Diberikan minuman kopi atau tea sebagai Selamat Datang sambil diikatkan kain biru di pinggang sebagai menghormati kawasan sembahyang. Ramai sangat pelancong yg ada di situ. Menaiki Candi yang amat tinggi menyeronokkan. Ada juga makcik pakcik yg x larat.😚😚😚aku aper lagi seronok la berselfie😘😘😘


Candi Borobudur
Lebih kurang 2 jam kami bergerak ke destinasi kedua iaitu Merapi( Gunung Berapi) yg masih aktif. 
Puncak Merapi

Byk sejarah yg diceritakan aku dgr dr pakcik pemandu kereta. Perjlnan mengambil masa lebih kurang 1 jam 40 min dr Candi Borobudur kerana begitu hampir. Pergunungan yg tinggi dengan nampaknya pokok pir di sekeliling menandakan kawasan tersebut mmg la tinggi dan curam. Aku mengambil utk menaiki ojek ( motosikal ) dgn kos Rp 105 k termasuk byran masuk . Lokasi yg sempat di lawati adalah jambatan, Museum Merapi, Gunung Merapi yg masok aktif serta puncak curam Merapi.


Tapak Merapi yg masih berasap turut dijajahi😍😍😍 selepas selesai destinasi

Jeep Gunung Merapi
 ke 2 aku pun bergerak ke Prambanan sebagai destinasi terakhir ku hari ini . perjalanan dr Merapi ke candi Prambanan yg agak jauh mengambil masa lebih kurang 3 jam. Dlm perjalanan hujan lebat. 


Sesampai di destinasi Candi Prambanan 


Candi Prambanan Entrance



suasana yg menarik kerana lokasi dipenuhi taman yg indah serta dekorasi bangunan yg berstruktur menarik kekal sebagai kawasan hindu. 😌 tempoh 1 1/2 jam diberikan utk aku melawat maka selesai la sudah perjalanan utk menerokai 3 lokasi menarik tersebut. 

Maka balik la aku ke kota Yogja😝😝😝 Hari ketiga ku 120415, aku bergerak ke Museum Benteng Vredeburg dgn berjln kaki kira x jauh tueπŸ‘£πŸ‘£πŸ‘£dengan bayaran Rp 2000 utk tiket masuk. 


Museum Vredeburg Yogjakarta


Lokasinya amat menarik😘 selesai mengambil gambar dan bersiar d lokasi aku pun keluar dan menuju ke Kraton... 


Kraton
Yg menyedihkan Kraton di Raja tutup kepada pengunjung kerana ada Majlis Di Raja. Tidak D Buka Kepada pengunjungπŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“ maka berakhir la liburan ku ke destinasi di kota Yogja.. Menghabiskan sisa2x sebelum terbang balik ke Kuala Lumpur utk Transit ke Phnom Penh Cambodia pada. Hari berikutnya..✈️✈️✈️✈️maka selesai la suda penerokaan Kota Yogjakarta Indonesia. penerbangan balik ku dr AirPort Adisutjipto Yogja - Kuala Lumpur AK 349 selamat sampai pada jam 2040 mlm😜😜😜😝





See the source image
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/