Friday, 28 June 2019

Cara mudah Canter





Canter Easy To Ride

Bagaimanakah Cara Gajah Mandi





Jom menunggang gajah !

Paku Midin: Cara jimat isi minyak kereta

Tips mudah jimat minyak kereta !

Paku Midin: Cara jimat isi minyak kereta: Cara Penjimatan Isi Minyak Kereta Anda ! https://www.jacknjillscute.blogspot.com/ Dah macam satu train saban hari kita denga...

Cara jimat isi minyak kereta


Cara Penjimatan Isi Minyak Kereta Anda !

https://www.jacknjillscute.blogspot.com/


Dah macam satu train saban hari kita dengar di teliga mahupun hebot di media berkaitan turun naik ka harga minyak di Negara Kita. Dah Macam Isu Panas Pulak !

Bagi aku pulak just abaikan lah...Buat kita pening ja..apa yang penting setiap penghujung minggu aku akan isikan penuh minyak di kereta bagi tujuan mingguan. 

Amalan isian minyak kereta akan diisi penuh setiap malam dan pada hujung minggu sahaja.

Isu petrol ni bagi kita rakyat Malaysia bagaikan macam isu dan masalah besar pulak. Macam la masalah petrol ni boleh menyebabkan kematian !!! 
Jkalau sebelum ini ramai yang mengeluh dengan situasi harga turun naik minyak di pasaran. Maka aku akan kongsikan beberapa tips yang mungkin boleh membantu meringankan kerunsingan anda, cara penjimatan penggunaan minyak dan juga ketakutan anda atas peningkatan harga Petrol di pasaran. Mana tahu penyebab petrol naik anda akan mati ...hehehe

Selalu kita dengar mengenai petua untuk mengisi minyak di waktu malam. Petua ini dikatan disebabkan cuaca yang sejuk, maka minyak akan menjadi tumpat dan tidak merugikan kita nanti. Persoalannya, adakah ianya benar dan ada mitos yang mana mereka membuat isian petrol ke kenderaan dapat perjalanan yang jauh dari biasa?

Sebaiknya beberapa tips ini perlu diteliti kesahihannya:
 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
a). Jangan sesekali isi minyak sewaktu adanya tanker membuat loading minyak. Jika terlihat ada lori tanker tengah loading kat stesen minyak cuba elakkan. 

"Jangan risau sebenarnya, semua pump di stesen minyak mempunyai in-line filter. Kotoran ni akan ditapis dulu sebelum masuk ke kereta yang membuat isian minyak".

https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

b). Isu kedua berkaitan pengisian minyak di siang hari (waktu cuaca panas).

"Sebenarnya sifat gasoline ni adalah ianya mudah meruap memang adanya kebenaran. Tetapi jika setakat fluctuation cuaca 10 -20 celcius ni sebenarnya volumetric expansion tidak lah begitu banyak. Anda masih mendapat penjimatan lebih lebih pun dalam 0.02 sen penjimatan dilakukan.Selain itu, perlu diingat bahawa minyak disimpan di bawah tanah yang suhunya malar (constant). Jadi, tidak perlu dirisaukan untuk mengisi petrol pada bila-bila masa. Tiada masalah merugikan duit bulanan anda".


Seterusnya Kongsikan Tips Jimat Petrol
So apa tips nak jimat petrol kita? 
Jadi saya kongsikan sedikit tips jimat minyak/petrol ni.

1 # Check Pressure Tayar Kereta
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Amalkan untuk memeriksa tekanan tayar kenderaan anda. Jika anda perasan jika tekanan angin tayar rendah, kereta yang dipandu akan berlainan rasanya. Bahkan kekadang kita merasakan sewaktu memandu kereta agak berat rasanya untuk bergerak. Ini adalah amat mustahak. Manufacture akan meletakkan recommended pressure. Jika nak lebih jimat petrol anda, tambahlah 2 - 5 psi extra tekanan angin tayar kereta anda. 


2 # Amalkan Penukaran Minyak Hitam
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Amalkan untuk senantiasa mengikut jadual penukaran minyak hitam kenderaan anda. Selalunya selepas anda membuat penukaran minyak, pihak workshop akan meletakkan sticker tarikh akhir anda menukar minyak dan jangkaan tarikh baru dan kilometeran tarikh anda perlu menukar minyak hitam kelak. Amalkan menukar minyak hitam mengikut jadual walaupun penukaran servis lain tidak. Kerana engin kereta anda senantiasa berbenyi baik, ringan ketika memandu dan engin akan running smooothhhhh. Gitu....


3 # Servis Aircond
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Amalkan dan senantiasa peka terhadap butang Aircond anda. Punat biru (fungsi Aircond), jangan letak dalam keadaan full. Fungsi punat itu adalah untuk meletakkan extra load kepada engine, dan pembakaran minyak yang lebih jika diturn on. Jika boleh dalam keadaan sejuk atau cuaca yang mengizinkan, amalkan untuk seketika membuka tingkap kenderaan kerana udara luar lebih nyaman, neutral serta sejuk mata memandang. Menyedut udara segar lebih membuatkan jiwa tenang, merehatkan minda serta segar sentiasa. Cuba letakkan pusingan butang penggunaan Aircond pada tahap keselesaan minima. Anda pasti dapat mengubahnya.


4 # Kurangkan Kadar RPM Pemanduan
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Jika memandu di lebuh raya ataupun jika di Kuching Sarawak (melalui jalan baru Jalan Matang), kurangkan lah RPM sekurang - kurangnya kurang 3k. Jika kereta mewah lah... Manakala jika kenderaan kita lama di bawah Tahunm 2010 ke bawah yang mana transmission ada 3 gear agak sukar mengubahnya. Sesuaikan untuk memandu dalam keadaan selesa tidak perlu tergopoh gapah untuk memandu dalam lingkungan 90-110 km/h. Anda akan menyelamatkan diri sendiri, orang lain dan senantiasa senyum ketika membuat pemanduan.


https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

@ Jackie San



 

Tuesday, 25 June 2019

5 Cara mudah menyegarkan kulit wajah



Tidak cukup tidur untuk menyiapkan tugasan ataupun terpaksa bersengkang mata menyiapkan slides tugasan pejabat yang menghampiri tarikh akhir, ataupun bagi pelajar yang terlalu asyik bermain games/kegilaan wanita yang asyik menonton Drama Korean adalah salah satu hal yang sering kita lakukan dan menjadi alasan yang paling kerap digunakan apabila berjaga sehingga larut malam. 

Betul tak ???

Disebabkan itulah, halnya yang menyebabkan wajah menjadi kusam dan wajah akan nampak tidak bermaya!!!

Saya telah mempraktikkan beberapa cara mudah untuk mengekalkan wajah yang ceria serta akan tampil segar sentiasa dengan cara yang amat mudah.

Dikongsikan di sini 5 cara mudah bagi mengekalkan kulit wajah anda!!!


# 1 - Elakkan pengambilan garam dalam makanan.
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Garam yang bersifat sebagai pengikat air yang digunakan dalam aktiviti pemakanan kita seharian boleh menyebabkan kita terdehidrasi. Hal ini boleh menyebabkan wajah kita kelihatan semakin suram. Oleh itu, cuba elakkan memakan makanan yang mengandungi kandungan garam yang tinggi dan selang selikan pengambilan garam adalah cara yang terbaik. Kaedah bagi mengelakkan pengambilan garam yang tinggi pada makanan dengan mengantikannya dengan memakan buah-buahan dan juga sayur-sayuran yang begitu jauh dan tinggi khasiatnya. Sememangnya kita ketahui bahawa pengambilan garam yang tinggi dalam tubuh badan memburukkan kesihatan kita. Pengambilan garam yang berlebihan juga ibarat membuka pintu yang akhirnya meningkatkan risiko badan didatangi penyakit seperti darah tinggi, strok dan sebagainya yang menyerang tubuh badan seseorang kelak. 

# 2 - Gunakan Sudu yang disejukkan untuk menekap mata.
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Wajah yang nampak suram dan tidak bermaya biasanya disebabkan oleh lingkaran hitam pada sekitar mata serta disebabkan kehadiran kantung mata yang menyebabkan mata seseorang itu nampak bengkak. Bagi mengatasi masalah tersebut, gunakan sudu yang telah disejukkan terlebih dahulu (dalam peti sejuk) dan kemudiannyatekuplah di sekeliling mata bagi menyegarkan mata serta menjadikan kantung mata yang bengkak tadi semakin surut. Insya Allah kaedah atau cara ini dijamin berkesan.


# 3 - Senantiasa mengurut muka terutama waktu pagi dan sebelum tidur.
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Bangun tidur adalah masa yang amat sesuai untuk membuat urut-urutan pada  wajah kita. Selain itu, waktu yang seterusnya sesuai melakukan massage wajah adalah sebelum masuk tidur. Cara ini membantu peredaran pada wajah muka senantiasa teratur dan juga menyebabkan wajah senantiasa segar dan ceria. Urutan yang lembut pada wajah akan membantu melancarkan peredaran darah pada wajah seseorang dan seterusnya dijamini wajah kelihatan segar sentiasa. Akhiri urutan memutar dan menepuk-nepuk wajah dengan lembut agar ianya kelihatan merah sedikit yang akan menunjukkan perjalanan darah pada muka adalah cara terbaik. 


# 4 - Gunakan Eye Cream.
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Selain itu, penggunaan Ey Cream juga boleh membantu kawasan di sekeliling mata senantiasa lembab. Penggunaan sedikit concealer dan juga eye liner berwarna nude atau peach pada bahagian waterline boleh menyamarkan lingkaran hitam pada wajah mata kamu terutamanya wanita. 


# 5 - Kaedah Mengerakkan Exercise Mata.
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Keadaan anak mata yang letih akibat seharian menaip, menghadap laptop/komputer, ataupun terlalu lama menghadap gadjet, eloklah ambil sedikit waktu untuk melakukan sedikit exercise atau senaman pada mata kita. lakukan gerakkan sederhana yang dirasakan boleh lakukan sendirian ini yang mana ianya membuatkan keletihan di mata kita akan dapat dikurangi/diatasi bagi tujuan yang singkat.

Mata yang terlalu lama menghadap komputer/laptop/gadjet haruslah direhatkan dengan melakukan sedikit gerakan untuk mata. Melalui eye exercise ini, mata akan disingkirkan sementara daripada layar digital yang bertujuan mengembalikan kepada daya akomodasi sedia ada.

Caranya adalah:

a. Gosok kedua tangan kamu sehingga terasa hangat. Letakkan telapak tangan kamu yang panas sedikit ke atas kedua kelopak mata.

b. Bagi setiap 30 minit sekali, kedipkan mata kamu sehingga 10 - 20 kali agar kelembapan mata kamu tetap terjaga.

c. Di tengah kesibukan bekerja, ambil sedikit masa untuk kamu pejamkan mata dan kemudiannya putarkan bola mata dalam keadaan mata terpejam. Gerakkan mata ini akan memberikan mata kelihatan segar selepas diurut. Teknik ini seperti juga massage mata.

d. Pilih objek yang tidak bergerak yang terletak di hadapan dan dalam keadaan jauh sedikit dari pandangan mata, kemudian fokuskan dan pandanglah objek tersebut seketika. Lakukan untuk beberapa saat. Cara ini bertujuan untuk mengembalikan pandangan jauh dan juga dekat mata kita.

e. Lakukan latihan dengan memfokuskan objek dalam beberapa saat. Halakan pandangan daripada skrin komputer, kemudiannya fokuskan pandangan ke arah objek yang lain pula dalam kiraan 10 saat. Mulakan daripada objek yang paling dekat di depan mata kita dan secara beransur-ansur mengalihakan pandangan ke objek yang jauh sedikit. Pastikan objek-objek tersebut dalam keadaan pandangan yang selari dengan penglihatan mata di harapan kita.

f. Akhir sekali, gerakkan exercise mata dengan menutup mata seketika. Kemudian lirikkan mata memandang ke atas, ke bawah, ke kiri dan ke kanan dan seterusnya buka mata sebesar-besarnya.
Kaedah ini dijamin memberikan pandangan yang jauh berbeza dan menyegarkan mata selanjutnya kelak.



Amalkan lah cara ini bagi menjamin kulit wajah senantiasa segar bermaya.

Tips kesihatan dan kecantikkan lain juga terdapat dalam laman blog ini. Hanya click link di bawah ini.

>>>CLICK LINK<<<


@ Jackie San

Wednesday, 19 June 2019

Batu Lawi Tarikan Pelancong Seluruh Pelusuk Dunia !!!


Batu Lawi Tarikan Pelancong Seluruh Dunia





Batu Lawi Tarikan Pelancong Seluruh Dunia !!!

Paku Midin: SKILLS AND COMPETENCIES FOR FRESH GRADUATES

Paku Midin: SKILLS AND COMPETENCIES FOR FRESH GRADUATES: Fresh Graduate recruiters look for specific job skills and competencies. These are what they have judged you need to do the job and work i...

SKILLS AND COMPETENCIES FOR FRESH GRADUATES

Fresh Graduate recruiters look for specific job skills and competencies. These are what they have judged you need to do the job and work in their organization. They might seem straight forward in job descriptions: Communication, Teamwork and problem solving are just a few.



However this is the most common area of confusion for students and graduates when writing a CV or job application or attending an interview. It's when you might find yourself asking: "What Does Commercial Awareness really Mean?" and "How Can I Show My Time Management Skills On A CV?" 

Here I will share and provide tips on how to develop them, and give examples of how they are assessed and how to demonstrate your abilities.

# 1 - Analytical Skills: The Ability To Make Sense Of Data 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Graduates who demonstrate their analytical thinking during a job interview or assessment centre will stand out from other candidates.

# 2 - Commercial Awareness: It's How The Industry Fits Together 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Graduates with good commercial awareness are conscious of how economic and political trends can impact on their chosen industry and the employers they have applied to.

# 3 - Be On Top Of The Basics: Essential Skills And Competencies 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

You need to show employers that you've mastered essential skills - such as numeracy, communicating clearly, organisation and drive - if you want to get a fresh graduate job.

# 4 - Adaptability And Flexibility: The Skills That Equip You For Any Challenge
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

What do employers mean when they seek adaptability and flexibility in their graduate hires? And how do they assess these qualities during interviews and assessment days?

# 5 - Communication: The Skill That Sustains Information Flow
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

The effective exchange of information is essential in business. Good communication is two-way; graduate job hunters need to show they can listen as well as speak out.

# 6 - Creativity: Graduate Recruiters Like Fresh Thinking 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Different graduate professions require creative thinking in different ways: find out how best to demonstrate your creativity throughout recruitment process.

# 7 - Customer Service: The Hard Business Skill With A Soft Edge 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Customer satisfaction is vital for a business' success, so graduates need to give clients and customers the same care and attention they would give their boss.

# 8 - Emotional Intelligence: A Secret Ingredient For Career Success 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Emotional intelligence can help a fresh graduate become the best at what they do, be the best colleague possible and achieve career success.

# 9 - Influencing Skills: Inspiring Confidence In Others 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

if a fresh graduate job involves project management, teamwork or working with clients, recruiters are likely to seek influencing skills. But what are influencing skills?

# 10 - Leadership And Management: Prove You're More Than An Entry-Level Hire
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Leaders set vision; managers get things done; the best fresh graduate hires can do both. Find out how to develop your leadership potential.

# 11 - Enterprise And Entrepreneurial Skills: Seizing Opportunities And Seeing Them Through 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Fresh Graduates with strong enterprise skills can spot an opportunity and use their initiative and a proactive approach to make the most of it.

# 12 - Managing Ambiguity: The Essential Skill For Career Progression 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Can you make the best decision based on the information available? Find out why fresh graduate recruiters value the ability to manage ambiguity.

# 13 - Managing Up: The Ability TO Make Life Easier For Your Boss
 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/
As a graduate in your first job, you might not have anybody to manage.. apart from your boss. Find out how to manage up and how it will help you succeed.

# 14 - Problem Solving: The Mark Of An Independent Employee 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Problem-solving abilities are essential in virtually any graduate role you can think of. Discover how to develop your problem-solving skills and demonstrate them to eagle-eyed recruiters.

# 15 - Resilience: The Ability To Cope With Setbacks 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Many graduate employers look for resilience in their graduate hires, as it enables recruits to cope with change, problems and stress. Find out how to develop this essential quality and how it will be assessed by recruiters.

# 16 - Teamwork: It's high On The Graduate Recruiters' Wishlist 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Teamwork is one of the fundamental skills employers look for and it's on the graduate recruiters' high priority list. Show you can collaborate, influence and compromise.

# 17 - Time Management, Prioritisation And Organisation: Being Ahead Of The Game 
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Knowing when and where to direct your efforts will help you succeed in your first graduate job.




@ Jackie San

Paku Midin: " Backpacker ke Lombok Indonesia "

Paku Midin: " Backpacker ke Lombok Indonesia ": Destinasi Percutian Seterusnya ke... LOMBOK, INDONESIA  ( 11 HINGGA 18 FEBRUARI 2017 )   11 / 03 / 2017 Untuk makluman, ti...

Paku Midin: " Backpacker ke Eropah "

Paku Midin: " Backpacker ke Eropah ": BACKPACKER TRAVEL SOLO KE EROPAH !   Kali ini saya akan kongsikan kepada pembaca hasil tulisan mengenai artikel travel seca...

Paku Midin: Backpacker ke New Zealand

Paku Midin: Backpacker ke New Zealand: Negara New Zealand  Auckland- Paihia Bay Of Islands- Rotorua-Taupo- Waitomo- Picton-Wellington- Kai   koura- Christchurch- Lake Tek...

Paku Midin: Backpacker ke Genting Highlands

Paku Midin: Backpacker ke Genting Highlands: PERCUTIAN KE GENTING HIGHLANDS, KUALA LUMPUR ( TARIKH : 21  - 25 APRIL 2016 ) 21. April 2016 ( Khamis ) Penerbangan dari Kuchin...

Monday, 17 June 2019

Pemandangan terbang bersama Twin Otter MasWings


Pemandangan dari pesawat Twin Otter

Khasiat & Kebaikan Jeranggau Merah Asli Turun Temurun Petua Ini


Jeranggau Merah

Jeranggau Merah

Siput Gondang Dari Indonesia

Siput Gondang Asal Dari Indonesia Pemusnah Tanaman Padi di Daerah Bario & Bakelalan Sarawak




Paku Midin: " 10 STEPS HOW TO REMOVE TOXINS FROM BODY "

Paku Midin: " 10 STEPS HOW TO REMOVE TOXINS FROM BODY ": TOXIN A Toxin is a poisonous substance produced within living cells or organisms; synthetic toxicants created by artificial processes ar...

Paku Midin: 6 CARA BELI TIKET FLIGHT MURAH

Paku Midin: 6 CARA BELI TIKET FLIGHT MURAH: Assalam dan Salam Sejahtera. Jika hobi tuan/puan adalah kaki melancong, maka artikel kali ini adalah amat sesuai bagi anda! Keb...

Paku Midin: 6 CARA BELI TIKET FLIGHT MURAH

Paku Midin: 6 CARA BELI TIKET FLIGHT MURAH: Assalam dan Salam Sejahtera. Jika hobi tuan/puan adalah kaki melancong, maka artikel kali ini adalah amat sesuai bagi anda! Keb...

Anak comel belajar merangkak !

3 Cara Mudah Menghilangkan Ketua

APA ITU KETUAT ?



DEFINISI KETUAT 
Ketuat merupakan sejenis penyakit kulit yang mana kawasan yang dijangkiti ketuat akan timbul dan menjadi keras. Ketuat adalah disebabkan jangkitan virus dan ianya mampu untuk menjangkiti orang lain sekiranya dibiarkan berlarutan.
Ketuat adalah berpunca oleh jangkitan Virus Human Papilloma (HPV). Ketuat boleh merebak melalui teknik sentuhan. Mana-mana bahagian kulit yang dijangkiti akan bengkak, menjadi kasar dan keras. Kawasan yang sering dijangkiti oleh penyakit ini adalah seperti di bahagian tangan, kaki dan juga jari. Mereka yang mempunyai masalah kurang daya tahan diri seperti penghidap penyakit HIV atau sistem pertahanan kulit yang lemah seperti ekzema, atau tidak menjaga kebersihan diri lebih mudah untuk dijangkiti penyakit ketuat.

JENIS KETUAT 
Ketuat boleh diklasifikasikan mengikut kelas berdasarkan tempat tubuh badan yang ianya dijangkiti:

a). Ketuat Kelamin (Genital Warts)
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/


b). Ketuat Biasa
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Ketuat biasa atau common wart merupakan bonjolan daging keras dan kasar yang timbul pada bahagian tangan. Bahagian yang dijangkiti ketuat timbul, berbentuk bulat dan mempunyai permukaan yang kasar dan juga keras.

c). Ketuat Planar
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Ketuat Planar merupakan bonjolan daging keras dan kasar yang timbul pada bahagian permukaan kulit yang lembut. Ketuat ini berbentuk biji-biji leper dipermukaan kulit, dan berwarna seakan-akan warna kulit.

d). Ketuat Kaki
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Ketuat kaki merupakan bonjolan daging keras dan kasar yang timbul pada bahagian kaki, terutamanya, di kawasan yang menerima beban apabila berjalan atau berlari. Bahagian yang dijangkiti ketuat timbul, berbentuk bulat dan mempunyai permukaan yang kasar dan juga keras. Ketuat jenis ini mungkin mungkin menyebabkan kesakitan ataupun boleh menimbulkan rasa tidak selesa apabila berpijak dengan kaki yang dijangkiti oleh ketuat ini. Lazimnya terdapat titik hitam pada permukaannya disebabkan pendarahan kecil. Penggunaan alas cecincin di sekeliling ketuat mampu memberikan kelegaan sementara kepada pesakit tersebut.

e). Ketuat Filiform
https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Ketuat Filiform merupakan bonjolan daging keras dan kasar yang panjang seperti jari. Ketua Filiform ini timbul pada bahagian sekeliling kelopak mata, leher dan juga pada muka yang dijangkiti ketuat jenis ini.

CARA MUDAH HAPUSKAN KETUAT HANYA GUNA BARANG DAPUR RUMAH

1). Kapas

Kapas akan menyerap dan menyimpan cuka. Gunakan kapas yang daya menyerapnya kuat. Facial cotton pun boleh digunakan.

2). Pluster @ Duck Tape

Plaster atau duck tape bertujuan untuk memegang kapas yang direndam dalam cuka. Gunakan tape yang kuat daya lekatnya.

3). Vaselin

Asid dalam cuka tidak kenal kulit sihat atau kulit ketuat. Dengan menyapukan vaseline pada kulit sihat, ia terlindung dari tindakbalas cuka.
Mari lihat pada gambar dibawah untuk mengikuti langkah Rawatan Membuang Ketuat. Selamat mencuba!
1. Sapu vaseline dekat keliling ketuat (jangan terkena ketuat). Basahkan kapas dengan cuka,letak atas ketuat dan plaster .Biarkan semalaman.
2. Ketuat yang tidak disapu vaseline..kulit yang sihat akan turut mengecut apabila terkena cuka.. Jadi pastikan ada menyapu vaseline dikeliling kulit ketuat sebelum meletakkan cuka.
Hari ketiga:
Cuka sudah menembusi lapisan kulit mati pada ketuat dan mula bertindak pada akar..pada hari pertama dan kedua tiada rasa pape sebab cuka memakan sel kulit mati..pada hari ketiga bila akar sudah ditembusi akan rase sedikit pedih.
4. Kelihatan akar ketuat menjadi hitam.. Ini menandakan sel-sel ketuat mula mati dimakan asid.
5. Apabila ketuat jadi macam ni,boleh la korek sikit demi sedikit. Boleh korek!

ARTIKEL JAGA KESIHATAN DIRI ADA DI SINI !!!
HANYA CLICK PADA PAUTAN DI BAWAH 
@ Jackie San