Sunday, 16 February 2020

Pejabat Mufti Gagal Sahkan Jantina Sajat


Pejabat Mufti Rujuk Jantina Sajat di JPN ?

PEJABAT MUFTI WILAYAH PERSEKUTUAN :
Mengadakan pertemuan dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) berhubung kontroversi membabitkan ahli perniagaan, Muhammad Sajad Kamaruzzaman atau Bang Sajat.

Difahamkan, pertemuan yang diadakan petang ini akan membincangkan mengenai status jantina usahawan berkenaan sama ada Pondan ataupun Mak Nyah.

https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

Pejabat Mufti juga akan mengeluarkan kenyataan media susulan arahan dikeluarkan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh itu.

Harian Metro hari ini turut melaporkan, Fuziah sudah menghubungi Pejabat Mufti berhubung kontroversi membabitkan Nur Sajat yang mengerjakan umrah dengan berpakaian seperti wanita.

"Dalam isu ini, ia sebenarnya isu lama yang sukar disahkan. Fatwa daripada Pejabat Mufti bahawa jika seseorang itu khunsa, dia boleh memilih untuk menjadi lelaki sejati ataupun Maknyah ataupun perempuan.

https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

"Selain itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga ada menawarkan diri untuk membuat kajian terperinci untuk mengesan sebenarnya apakah jantina Sajat yang ramai mengesahkan Sajat adalah Pondan / Mak Nyah. 

"Kuala Lumpur rata - rata kawan ataupun Mak Nyah yang pernah Bersama Sajat menjelaskan dan mengakui yang Sajat adalah lelaki lembut (Pondan) dan bukannya Khunsa.

"Dari segi kelahiran pula ianya tidak begitu jelas, JAKIM juga boleh mengesahkan tetapi tidak dapat bekerjasama dengan Sajat. Sajat yang difahamkan cuba mengelak telah gagal beberapa kali untuk menghadirkan diri apabila JAKIM untuk membuat ujian ke atas dirinya. Jelas sekali bahawasanya Sajat cuba mengelak dari pihak tertentu untuk mengenal jantina dirinya.

"Itu saja yang boleh saya komen berkenaan isu ini kerana Pejabat Mufti Persekutuan sendiri yang akan mengeluarkan kenyataan," Kata Fuziah.

Baru-baru ini rata - rata netizen agak bengang serta marah dengan Kementerian bertanggungjawab yang cuba sedaya upaya membutakan mata atas perbuatan Sajat itu yang telah mencemarkan Agama Islam. Ia menunjukkan kelemahan terlampau Kementerian bertanggungjawab yang umpama membenarkan Agama Islam dipermainkan dan diperbodohkan. Tiada sekatan atas tindakan Mak Nyah terbabit dan dilihat seakan diperbodohkan.

https://www.jacknjillscute.blogspot.com/

@ Jackie San

2 comments:

  1. https://www.jacknjillscute.com/2020/02/pejabat-mufti-gagal-sahkan-jantina-sajat.html

    ReplyDelete
  2. Cuma di Malayasia pejabat mufti gagal sahkan jantina seorg pondan...Rasuah ke????

    ReplyDelete