Thursday, 19 July 2018

7 Cara mudah buat duit dari rumah !

" Buat Duit Cepat "
Mudah Jika Gigih & Semestinya YakiN!!!


Assalam dan Salam Sejahtera semua,
Nukilan ni sebenarnya nak share lah lebih kurang idea dan tips menjana pendapatan Wang Ringgit dengan mudah. Nukilan ni tidak lah seratus peratus (100%) betul tapi cuba dulu baru komen. Apa macam??? Berani cuba ker?

Dipendekkan cerita kan,
Zaman sekarang ni semua perlukan duit! 
Betul tak?...
Nak keluar makan = $
Nak g Shopping = $
Nak Bawa awek keluar = $
Nak Kawin = $
Nak Travel Pusing Dunia = $

Semua perlu Duit uolsss
Kalo Ko Tak Da Duit = Tepuk Dada...Sendiri la Tau Jawapannya!

Kat sini aku kongsikan serba sedikit kaedah mudah cari dan buat duit. 
Amat mudah dan perlu punyai keyakinan yang tinggi!!!


Kaedah :
1. Juru photo sambilan
2. Travel - lihat dunia
3. Pelaburan 
4. Mata Wang Asing
5. Kumpul Aset
6. Minat yang ada serlahkan
7. Blog


Ya itulah kaedah mudah dan senang menjana pendapatan dan wang ringgit.
Kaedah ni aku dah lama buat dan Alhamdulillah syukur bebanyak. Berbaloi!!!

Bak Kata Pepatah 
"Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Memang Lah Tak Boleh"


Perinciannya Study sikit yer :
1. Juru photo sambilan
Pasti anda semua terpikir nak jadi juru photo ni mesti ada gadjet/peralatan "Kamera" canggih2x kan.
Tidak semestinya...Tak payah ada DSLR - Nikon ker, Cannon ker ataupun mcm2x jenis kamera lain...x yah itu semua.

Sekarang ni ramai yang bersosial melalui gadjet nya. Nak Tahu apa? Tu tengok kiri kanan anda..semua ada handset kan. Dan harga tidak semahal DSLR kamera. Betul tak???

Dengan bantuan mengambil gambar melalui telefon bimbit kita, lepas tu edit dekat Insta/ Ig paling senang...ataupun just share jer pic yang diambil tu ke Media sosial (sertakan @jackie photograpy -contohnya) kita boleh mendapat duit).

Haha..
sebelum kita share pic yang kita ambil tu ..

JANGAN LUPA TAU
a). letak caption @jackie photography (nama kita)
b). butiran penghantar - nama, no telefon ataupun emails
c). Nota ringkas mengenai pic
d). Share ke ....- Contest, Nikon Club, Insta, FB dll
e). Tunggu feedback - jika berjaya "pasti ada yang menghantar maklumbalas pic anda telah dipilih untuk menerima habuan sebanyak atau memenangi hadiah... (Selamat mencuba ya).

Kiranya ada pertanyaan ataupun nak kongsikan maklumat...bolehlah emails terus kepada saya emails: jackjillscute@gmail.com ataupun layari blog/web: www.jacknjillscute.com.
 
2. Travel - lihat dunia
Pasti anda semua terpikir dengar jer perkataan travel pasti terlintas cepat ...
"Nak travel pasti perlukan duit banyak kan".
Tak lah wei...
Anda nak tahu!!!
Saya seawal 11 Tahun dah travel secara 'SOLO'.
Tak caya ka???

Bagaimana caranya yer?
Tak perlu duit banyak.
Tak perlu takut.
Yang penting ada matlamat dan niat yang betul Insya Allah Tuhan Makbulkan doa kita.


Haha senang ko cakap.

Cara mudah untuk melihat dunia adalah;
a). Masih study lagi ni
b). Kumpul duit sedikit demi sedikit
c). Rancang dalam setahun (berapa negara ko nak pergi?)
d). Ada Matlamat
e). dll

Cara Saya;
a). Kumpul duit dan Menabung/Menyimpan
saya ni masih belajar. Jadi saya amalkan dan pasang impian dengan kaedah;
- setiap 6 bulan Biasiswa akan masuk.
- sebagai contoh RM 3,000.00 (Biasiswa) - Pecahkan kepada 2 bahagian
                                                          - RM 1,500 (Belanja dan Sewa Asrama)
                                                          - RM 500 (Simpan di ASB)
- Saya turut amalkan - lebihan syiling akan disimpan/tabung
                               - dalam tempoh 6 bulan/semester RM 200-300.00 (ASB)
*Saya amalkan /disiplinkan diri dari zaman sekolah rendah lagi tau. 
Jika tak percaya atau
ada pertanyaan lanjut bolehlah kunjungi dan tinggalkan emails ke: jackjillscute@gmail.com
website/blog: www.jacknjillscute.com

3. Pelaburan

Pasti anda semua terpikir kaedah ni bagaimana pula yer???
hehe...
Sekiranya tuan/puan pernah membaca buku berkenaan Jutawan Segera ataupun pernah terbaca kebanyakkan jutawan di dunia ni Untuk menjadi Jutawan Kaya Raya adalah melalui
 ' PELABURAN '. 

Tiada yang lahir terus jadi KAYA!!! Kecuali lah dari keluarga yang kaya raya ataupun bidan terjun..Itu pun Kalo TErjamin la.
Pelaburan ni memerlukan keyakinan, tekun serta sabar.
Hasilnya bukan hari ni melabur, esok terus ko KAYA!!!
Tidak sama sekali.
Paling koman kata mat salleh...
Tahun 2013 ko melabur = Hasil nya Tahun 2018 (contoh)
Banyak kaedah atau teknik pelaburan!!!
Yang paling senang diamalkan adalah;
a). Menyimpan di Amanah Saham Bumiputera (ASB)
b). Pelaburan Beli Emas 999.9 (purity)
c). Pelaburan Beli Dinar
d). Hartanah
e). Rumah/bangunan
f). Dll
*Secara jujurnya, saya masih belajar ba,
Jadi saya amalkan items (a,b,c dan e).

Tahu Bagaimana saya buat ???
Simpanan di ASB 
- Setiap semester (biasiswa masuk) - pecahkan duit biasiswa 
   - dua bahagian (Belanja dan Menyimpan di ASB)

Pelaburan Beli Emas 999.9 (purity) dan dinar
- Tahun 2013 Emas 999.9 untuk 10 gm = RM 1,250.00++
- Tahun 2018 Emas 999.9 untuk 10 gm = RM 1,750.00
*Maka, hasil pelaburan yang akan dapat = RM 500.00
Ini adalah hasil bagi 10 gm / seketul emas 999.9 (purity) yang ada.
Sekiranya dalam tempoh lebih kurang 5 tahun (2013-2018) anda mempunyai 10 ketul???
Hasil nya????
Mestilah akan menjadi = RM 5,000.00 (anggaran kasar).

*Jadi Tepuk la dada Tanya Hasil di Kepala Anda!

Beli Rumah/bangunan
- Nilai rumah yang saya beli sebagai contoh (Tahun 2013)
    - Tahun 2013 = RM 250,000.00
    - Tahun 2018 = RM 600 - 750,000.00
*Kau Tak Percaya kan...Haha..
Hanya Aku Yang Tahu!!!
woke ya...sekiranya memerlukan sebarang maklumat ataupun ingin berkongsi pandangan atau pendapat bolehlah emails kepada saya : jackjillscute@gmail.com ataupun melalui layar web/blog :www.jacknjillscute.com


4. Mata Wang Asing

Yer...Ini kaedah menarik menjana pendapatan.

5. Kumpul Aset
Kaedah seterusnya agak menarik jugak.
Ianya bukan sekadar nukilan, tetapi telah diperkatakan dari banyak buku serta pembacaan dari Blogger yang lain.
Di antara kaedah menjana pendapatan adalah dengan kaedah mengumpul aset.
Al maklumlah, nak beli aset pun kena ada modal kan...
Jadi berusahalah untuk menyimpan wang serta korbankan wang ringgit untuk membeli aset!!!
Tapi Aset Apa yang Boleh Menguntungkan???
Nak tahu aset apa??

Ramai blogger serta dari pembacaan buku/majalah Jutawan Segera!!!
Menyarankan agar...Aset yang paling berharga adalah....
a). Rumah
b). Bangunan
c). Tanah
d). Sewa Beli
e). Rumah
f). Bangunan
g). Tanah
h). Sewa Beli
i). dll
Haahhahaha...
Sekarang Fahamkan....

Mengapa????
Aset rumah, bangunan dan tanah...jika dikumpul memang boleh jadi jutawan.
Sebagai contoh,
Beli Rumah Tahun 2013                        = RM 250,000.00 
       Harga Rumah (sama) Tahun 2018 = RM 600 - 750,000.00
* Percaya atau tidak????
Harga rumah tidak pernah akan turun!!! Meningkat dan Meningkat ada la...
Jadi Apa tunggu lagi...
Dari sebuah tanah/bangunan/tanah...
membuahkan hasil yang menguntungkan....
Pernah saya melancong ke satu destinasi...

"Seorang pemilik homestay mempunyai 3 buah pintu rumah untuk di sewa. Saya tanya selain homestay apa lagi pekerjaan tuan? 
Beliau menjawab tiada...saya hanya duduk rumah, tunggu pelanggan ingin menyewa bilik, terima bayaran...dan akhirnya sediakan keperluan yang diminta. Menguntungkan bukan!!!...Bahkan pemilik seorang bujang yang hidup senang".

Saya Tanya lagi...
Adakah perniagaan homestay tuan menguntungkan???
Jawapan beliau...Amat menguntungkan..Saya tidak letih kerana wang sentiasa bersama saya...Syukur Alhamdulillah .
Jika memerlukan maklumat lanjut serta ingin berkongsi pandangan ...bolehlah emails kepada saya di emails: jackjillscute@gmail.com ataupun di website/blog saya: www.jacknjillscute.com

6. Minat yang ada serlahkan

Kaedah seterusnya adalah diri anda sendiri.
Kita pasti tahu kelebihan serta minat diri kan???
Kenapa kita tidak serlahkan kebolehan kita?
Sebab jika tidak ditonjolkan maka kebolehan dan minat kita tiada siapa yang tahu!!!
Kebolehan dan minat yang ditonjolkan boleh memberikan pulangan pendapatan yang berbaloi sekiranya diketengahkan.
Saya amat tertarik dengan jurulatih saya serta rakan di Universiti dulu. Ramai di antara mereka walaupun keluarga tidak pernah menghantar wang sepanjang pengajian tetapi mereka masih lagi "happy, makan sedap bahkan sempat lagi berlibur- main bowling, karaoke serta wayang".
Bagaimana mereka membuat duit???
Kaedah yang diberikan amat ringkas. Dengan kebolehan yang ada mereka mendapat pendapatan sampingan. Sentiasa yakin, berusaha serta tawwakal...pasti penghujungnya ada kebahagiaan menjelma.




Jika memerlukan maklumat lanjut serta ingin berkongsi pandangan ...bolehlah emails kepada saya di emails: 

jackjillscute@gmail.com ataupun di website/blog saya: www.jacknjillscute.com


7. Blog
Seterusnya adalah dengan kaedah mudah menjana pendapatan.

Minat, kebolehan serta idea yang telah ditunjukkan di atas boleh dinukilkan ke dalam sesebuah "Blog". 
Tujuannya adalah berkongsi idea, pandangan serta maklumat agar ianya menjadi panduan kepada pembaca lain.

Sesungguhnya, BUKAN MUDAH UNTUK MENJANA PENDAPATAN SEKIRANYA TANPA ILMU, RAJIN BERUSAHA SERTA BERKONGSILAH PANDANGAN DENGAN MEREKA YANG MAHIR. HILANGKAN SIKAP DAN SIFAT MALU KITA!!!

MUSIM SENJA KIAN TIBA, BERTABAHLAH...BERUSAHALAH..AGAR SAMA2X MENCAPAI IMPIAN.

"SESUNGGUHNYA, YANG BAIK ITU DARI TUHAN YANG ESA, YANG KURANG ITU DARI DIRI INI SENDIRI".

jika tuan/puan yakin dengan kaedah saya menjana pendapatan saya selama ini, maka cubalah...
Tidak rugi kiranya kita mencuba.
Malah ianya tidak merugikan anda.
BAH!!!
JANGAN lUPA LAYARI bLOG sAYA yA.


Prinsip Hidup Saya

JANGAN SESEKALI :-

1. Malas
2. Takut Rugi
3. Tidur ja Kerja Kau
4. Tunggu
5. Tak Pa La Esok Bole
6. Berangan Lebih Tapi Habuk Pun Tarak
7. Ikut Kawan / Orang Lain
8. Tiada Prinsip Hidup
9. Tiada Disiplin
10.Suka Salahkan ORang Lain
11. Berserah Saja Tiada Usaha
12. Nekad Tunggu Durian Runtuh (Ko Pahamkan)
13. Mau Kaya Cepat
14. DLL 

Prinsip Aku:-

1. Niat
2. Yakin
3. Cuba Dulu Sikit, Ok Tambah Lagi
4. Target (30 Tahun Capai 500k )
5. Belajar Dari Kesilapan
6. Baca Dan Tanya Pendapat ORang Yang Berjaya
7. Kongsi Ilmu Dan Buat Sama
8. Lihat Dunia Walaupun Berseorangan
9. Ubah Hidup (Kita Dah Lama Susah)
10. Berani Kerana Benar
11. Tunjuk Kepada Keluarga Aku Mampu Buat
12. Beri Kesenangan Kepada Kedua Orang Tua
13. Tawakkal Kepada Tuhan


Ok ...
Selamat Mencuba...
Sekiranya ada pertanyaan lanjut boleh lah lawati blog / website ni.




@ Jackie San




1 comment:

  1. sila berikan pendapat, komen atau sebarang pandangan atau maklumat. dan jangan lupa layari blog/web saya: www.jacknjillscute.com

    ReplyDelete